Kuinka valita sopiva verkkokauppa-alusta

Verkkokauppaohjelmistojen markkinat ovat laajat, ja vaihtoehtoja on runsain mitoin. Nettikaupan perustaminen voi olla ensikertalaiselle hämmentävä kokemus, kun on aika valita sopiva verkkokauppa-alusta omalle nettikaupalle suuren valikoiman joukosta. Verkkokauppa-alustat jakautuvat pääsääntöisesti kahteen leiriin. Ensimmäinen vaihtoehto on valmisverkkokauppa, jossa luodaan nettikauppa palveluntarjoajan järjestelmällä ja heidän ylläpitämänä. Valmisratkaisun hinnoittelu perustuu normaalisti kuukausimaksuun. Toinen vaihtoehto on toteuttaa verkkokauppa räätälöitynä omiin tarpeisiin ulkopuolisen tekijän toimesta, jos omat taidot ei riitä. Tällainen verkkokaupparatkaisu on kertasuoritteisella hinnalla, ja jota voi ylläpitää itse tai jättää web-suunnittelijan ylläpidettäväksi. Alkukartoitusta helpottaa suuresti pieni selvitys oman verkkokaupan tarpeista, joka selviää löytämällä vastaukset seuraaviin kysymyksiin.

Jokaiselle nettikaupalle löytyy paras verkkokauppa-alusta
Nettikauppaa perustaessa on hyvä perehtyä verkkokauppa-alustan valintaan

Verkkokaupan tuotemäärä?

Mieti millaisen tuotemäärän aiot kauppaan ladata, ja onko tuotevalikoiman laajentuminen lähiaikoina mahdollista. Varsinkin jos suunnittelet tee-se-itse valmiskauppaa, niin kaupassa myytävien tuotteiden määrä vaikuttaa hintaan ratkaisevasti.

Myytkö digitaalisia, fyysisiä vai palvelutuotteita?

Tämä on merkittävä kysymys, eli mitä verkkokaupassa myydään? Verkkokaupassa voi käytännössä myydä mitä vain, mutta verkkokauppa-alustan valintaan vaikuttaa suuresti minkä tyyppisiä tuotteita kaupassa myydään. Tällä on vaikutusta pääasiassa verkkokauppaohjelmiston toimitusjärjestelmän yhteensopivuuden kanssa, eli löytyy verkkokauppa-alustasta esimerkiksi mahdollisuus myydä sähköisiä tuotteita, jolloin maksun jälkeen pääsee lataamaan sähköisen tuotteen suoraan verkkokaupasta. Lisäksi palvelutuotteiden myynnissä täytyy poiskytkeä nettikaupan lähetysjärjestelmä.

Verkkokaupan maksutavat?

Yksi tärkeistä kysymyksistä on, kuinka verkkokaupan tilausten maksut hoidetaan. Nykyaikana on tärkeää saada joustavat ja helppokäyttöiset maksut verkko-ostoksille, jotta asiakkaat eivät turhaudu ja hylkää ostoskoriaan. Yleisinä vaihtoehtoina ovat PayPal, pankkisiirto, sekä kolmannen osapuolen verkkomaksujärjestelmät. Verkkomaksusopimus on usein välttämätön, joten tutustu palveluntarjoajien hinnastoon ja palveluihin, sekä pidä mielessä verkkokauppaohjelmistoa valitessa järjestelmien yhteensopivuus. Markkinoiden yleisimmille verkkokauppa-alustoille saa yleisesti ottaen kaikki kotimaiset verkkomaksujärjestelmät.

Verkkokaupan ylläpito?

Haluatko verkkokauppasi olevan ylläpidoltaan valmis ratkaisu, vai haluatko hoitaa ylläpidon itse? Jos tunnet kotisivujen ja verkkokauppojen ohjelmistoja edes vähän, eivätkä ne aiheuta hermostumista, niin itse ylläpidetty järjestelmä on todennäköisesti sopivampi ratkaisu verkkokaupallesi. Valmiskaupparatkaisuissa riesana on jatkuvat kuukausimaksut, ja itse ylläpidetystä verkkokaupasta maksetaan sen rakentamisesta, sekä sen jälkeen riittää parhaillaan pelkkä webhotelli ja verkko-osoite verkkokaupan ylläpitoon.

Verkkokaupan hinta?

Viimeisenä, mutta ei vähäisimäpänä, tärkeää on löytää verkkokaupparatkaisu, joka soveltuu budjettiisi. Jos suunnittelet valmisverkkokauppaa, niin katso vaihtoehtoja joissa on kiinteä kuukausimaksu ja vältä niitä joista maksat lisäksi prosentuaalisen komission myyntisi mukaan. Näin verkkokaupan kulut on helpompi hahmottaa eikä tule yllätyksiä. Jos tutkiskelet web-suunnittelijan tekemää räätälöityä verkkokauppa-alustaa, niin pääsääntöisesti kulut maksetaan kerran. Voit tietenkin etsiä verkkokaupan tekijän joka on tyytyväinen myös osamaksuun.

Löydä sopivin ratkaisu omiin tarpeisiisi

Löydettyäsi vastaukset näihin kysymyksiin olet paljon paremmissa asemissa alkaa etsimään paras verkkokauppa-alusta oman nettikaupan tarpeisiin. Asiaa on nyt helpompi lähestyä kun on hieman selkeämpi kuva oman verkkokauppasi tarpeista ja suunnitelmista. Lue lisäksi myös tämä artikkeli aiheesta verkkokaupan valinta, josta löytyy tarkempi kuvaus markkinoiden yleisimmistä verkkokauppa-alustoista.